maanantai 14. huhtikuuta 2014

Maidoton ja gluteeniton ruokavalio

Ai sä oot taas dietillä? Mitäs sä tällä kertaa saat syödä? Ai gluteiiniton? Ja Maidoton? Miks?

Edellämainittuihin kysymyksiin olen saanut vastailla menneinä viikkoina aika ahkerasti. Eikä se minua juurikaan haittaa, tykkään "valistaa" ihmisiä ja kertoa uusista terveellisistä jutuista. Säästääkseni omaa aikaa, kokoan tänne ns. vastaukset näihin kysymyksiin jotta voin ohjata kiinnostuneet tänne ;)

 Ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia terveydestään ja uusista ruoka/ dietti trendeistä. Itse luokittelen minun tämän hetkisen ruokavalion juurikin tällaiseksi trendiksi/ buumiksi. Toki on paljon tutkittua tietoa, että gluteenin ja maitotuotteiden jättäminen/ karsiminen ruokavaliosta on hyväksi, uskon kuitenkin että tämä buumi kestää hetken ja sitten tulee taas uusia PAKKO TESTATA diettejä.

Miksi muutit viime diettiäsi, jos se karta toimi niin hyvin?

Joo on totta. Viimeksi dietti meni tosi hyvin. Lunttasin vanhoja postauksiani ja reilussa kymmenessä viikossa sain karistettua 10 kiloa.... eli aika kivasti. Toki siihen vaikutti myös runsas liikunta, mutta sis... hyvin toimi. Viimeksihän minulla oli sellainen hyvinkin perus dietti. Kanaa, maitorahkaa, jauhellijaa, kananmunaa, riisiä yms. Puhdasta ruokaa, ilman mitään superfoodi hienouksia.

Mikä viimeksi ei toiminut oli jaksaminen. Tein pitkää päivää töissä ja siihen päälle jumpat + salihumpat. Kovilla oltiin ja menin vaikka läpi harmaan kiven jos oli pakko. Kuinkas sitten kävikän? Totaalinen tylsistyminen kuntosaliin ja vähän kaikkeen muuhunkin fitneshömppään.

Jaksaminen on mielestäni ensiarvoisen tärkeää ja kokoajan pitää kuunnella omaa kroppaa. Jo ennen dietiä suunnitellessani päätin, että seuraavalla dietillä kuuntelen enemmän kroppaani. Jos lihakset huutaa välipäivää niin sitten pidän, vaikka treenejä tulisi VAIN neljä viikkoon.

Muutenkin tietty vapaus ruokavaliossa. Ja hei älkää ymmärtäkö väärin, kyllä mä olen tarkka, mittaan puurohietaleet jne, mutta jätän turhanpäiväsen veivaamisen pois.

Hups nyt eksuin vähän aiheesta. Mutta siis syy miksi muutin.... muutatin dietin oli kokeilunhalu. Haluan testailla erillaisia diettejä jotta tiedän sitten joskus kisadietille lähtiessäni mikä toimii ja mikä ei. Ja mikä parasta tässä testailun lomassa pääsee (toivottavasti) ihan mukavaan kesäkuntoon. ;)

Mitä hyötyä/ Haittaa?

Mä en osaa oikeen vielä vastata tähän, se selviää matkan varrella ja varmasti kirjoitan siitä tänne.

Mutta pieniä huomioita olen tehnyt. Mulla oli eka viikko ihan hirvee nälkä. Siis ei nälkä , vaan NÄLKÄ!!! Ruoka on sen verran kevyempää, että nälkä yllättää nopeammin. Tässä on myös se hyvä puoli, että olo ei ole lainkaan turvonnut. En mä ole aikaisemmin edes tajunnut, kuinka maitotuotteet turvottaa, mutta nyt tajuan.

Vaikka on nälkä, on jaksaminen kuitenkin hyvää (nälkä saattaa myös johtua n 500-1000 kalorin laskusta ;)). Treenit on sujunut hyvin ja energiaa on jäänyt vähän jemmaankin....



Kalliimpaa/ Halvempaa?


Ihan konkreettisesti, minkä hintaista? Listasin tuotteet sentilleen ja ruokien jälkeen näet tuloksen. Tässä lisäksi vähän vinkkiä millä voi korvata mitäkin.

Dietti 1/ Tämä nykyinen

puuro marjoilla/ puuro marjoilla    0,78/ 0,78
lesitiini/ lesitiini                              0,05/ 0,05
-  / pellavansiemenrouhe                 - /     0,05
maitorahka+ mehukeitto/ leikkele+ GLUT. näkkäri   0.90  / 1,65

Aamupalat viikossa   12,11   /  17,71    


hera + banaani/ hera + pähkinät    0,70/ 0,75

Välipala = 4,90  / 5,25

kana + öljyt   1,50
riisi                 0,10

salaatti/ vihannekset n. 1,00

Lounas= 18,2/   18,2

maitorahka + ananas (joka päivä)/ lohi ja kasvikset (välipäivä)   1,26/ 2,50

Välipala 8.82  /  5,00

liha   1,25/ 1,25
riisi 0,10/ 0,10
salaatti yms  3,00

Päivällinen = 4,35   välillä syön bataattia riisin tilalla, joten pyöristän ähän ylöspäin 5,00

= 35,00

munakas + lisukkeet  0,80/ 0,80

Iltapala = 5,6


YHT:  DIETTI 1   84,63€/ 86,76€


Olin melkeen varma että tämä gluteeniton ja maidoton olisi kalliimpi, ja niinhän se olikin. muttei paljon.... Mutta on toi silti TOSI kova hinta ruoasta viikossa ja tohon päälle vielä vitamiinit ja lisäravinteet. Tosin noi hinnat on ei ale hintoja ja kauppoina käytetty niin lidliä kuin s- ryhmän kauppojakin. Eli toisina viikkoina saattaa päästä edullisemmin, mutta tuskin alle 70€ kuitenkaan.

Voitko jakaa esimerkkipäivän syömisistäsi?

Yllä on jo mielestäni todella tarkkaan vinkkejä miten voi korvata ja mitä raaka-aineita käyttää. Olen kuitenkin maksanut ruokavaliostani, joten en ala tarkkoja grammamääriä jakamaan netissä.... niin ja sitäpaitsi olisi se myös aika törkeää sietin tekijää kohtaan :)




Toivottavasti tästä postauksesta on apua maidottomuuteen/ gluteiinittomuuteen :)




















2 kommenttia:

  1. Hei!
    Mikäli haluaa kokeilla täysin maidottoman ruokavalion vaikutuksia, ei kannattane syödä heraproteiinia, sillä maidosta tulevat ongelmat johtuvat nimenomaan maidon proteiineista - laktoosi-intoleranssia lukuunottamatta, jolloin kyse on maidon sokerien sopimattomuudesta.

    VastaaPoista
  2. Pliis, jos käytät ravintolapalveluita unohda se dieetti hetkeksi, jos haluat nauttia. Nämä dieetit pilaavat oikeasti allergisten hädän..

    Rossokokki

    VastaaPoista