maanantai 23. kesäkuuta 2014

Juhannuksen jälkeen uuteen treenibuustiin

Nyt on juhannus vietetty ja aika palata arkeen.

Tai ennemminkin paluu arkeen ruokien ja treenien merkeissä. Lomailu jatkuu vielä muutaman päivän ajan. Juhannuksena tuli syötyä "vähän" liikaa kaikkea, mutta niin se kuuluukin tehdä. Liika tiukkapipoilu on tylsää ja en nää mitään syytä kieltäytyä herkuista, jos ei ole dietillä.

"ÄLÄ DIETTAA, SYÖ TERVEELLISESTI"

Kuten aikaisemminkin jo kirjoitin, olen vähän kyllästynyt kaikkiin dietteihin ja fitness- elämään ylipäätänsä. Ei elämä voi olla pelkkää diettaamista ja ruoan punnaamista. Dietti loppuu kuitenkin joskus, eli kannattaako edes aloittaa? (Nyt siis puhun enemmänkin itsestäni. Esim ylipainoiselle suosittelen todellakin diettiä ensin, jotta paino sadaan tippumaan. Mutta siinä vaiheessa, kun tavoitteet on saavutettu, pitäisi siirtyä pois dietti- moodista ja alkaa noudattamaan vain terveellistä ruokavaliota).

On ihan ok käydä aamulenkillä, vaikkei dietillä olekaan



Minulta kysytään usein dietteihin ja laihdutukseen liittyviä kysymyksiä. 
Usein kysymykset tulevat omilta valmennettaviltani/ ryhmäläisiltäni, mutta myös ns "ulkopuoliset" kyselevät välillä vinkkejä.

Kun aloitin tekemään ruokavalioita ja toimimaan valmentajana (en käytä pt- nimeä, koska en ole käynyt koulutusta), tein paljon diettejä. Oma tyylini ohjata oli hyvin samanlainen, kuin mitä itse noudatin. Se oli toisaalta loogista, koska pystyin samaistumaan ohjattavin tuntemuksiin ja ...no perus diettiruoka (rahka/ kana/ kananmuna) toimii hyvin ja tuloksia tulee.

Ajatusmaailmani on kuitenkin muuttunut ja oikeastaan reiluvuosi sitten lopetin diettien tekemisen. Aloin tekemään ruokavalioita. Dietti- sanana on mielestäni liian tiukka ja tuomitseva. Ruokavalio taas antaa mahdollisuuden soveltaa. Esimerkiksi aamupala ei ole aina puuroa ja raejuustoa, vaan ruokaohjelmassa on paljon esimerkkejä ja erilaisia vaihtoehtoja.

Toiset ohjattavistani kokivat vaihtoehdot huonoksi ja tekivät esim aina saman aamupalan, mutta mielestäni onnistuminen ja tulosten saavuttaminen on siinä, ettei ruoka ole liian yksipuolista.On mahdollisuus valita toisin. Tässä ruokavaliossa pitää kuitenkin asiakkaan kanssa sopia tarkasti pelisäännöt, ettei ala liikaa soveltamaan.

Minulla on myös tapana muokata ruokavaliota matkan aikana. Tietysti mikäli homma toimii, ei muutoksia ole järkeä tehdä. Mutta jos paino ei tipu tai kehitystä ei tapahdu, reagoin siihen nopeasti ja teen muutoksia.

Itse käytän ohjauksissa apuna kehonkoostumusmittaria, ja suosittelen sitä ehdottomasti kaikille laihduttajille ja kiinteytyjille!

Tavoitteeni ohjaajana on saada ohjattavan lihasmassa pysymään siinä missä se on lähtötilanteessa, ja kulutus on pelkkää läskiä. Tämä on kuitenkin ennemmin sanottu, kuin tehty. Kuitenkin säännöllisillä mittauksilla ja kunnon seuraamisella se on mahdollista. 

Minulla on useita ohjattavia ja suurin kilomäärä mikä on lähtenyt lihaksesta on vain paria kiloa (ja näissä tapauksissa on ollut ylipainoinen asiakas). Useassa tapauksessa vain rasva on palanut, mutta toisilla lihasmassaa on saatu lisättyä.

Siinä vaiheessa, kun tavotteet on saavutettu (yleensä vähintään puoli vuotta). On aika siirtyä "normaaliin tilaan", jos ymmärrätte? 

Mikäli laihdutus/ kinteytys / lihasmassan kasvattaminen on tapahtunut tiukalla ruokavaliolla/ dietillä on huomattavasti vaikeampi pitää sitä kuntoa yllä. Jos taas se matka on tehty terveellisellä ruokavaliolla, jossa on mahdollisuus soveltaa (tietyissä määrin), pitää herkutteluhetkeä (mikäli edistystä tapahtuu) ja mikä elää oman kehityksen mukaan, ei lopussa tule isoa muutosta. Tällöin myös ei yleensä tapahdu sitä "palasin vanhaan minään viikossa"- dilemmaa


Teksti lähti menemään nyt ihan toiseen suuntaan, mihin oli tarkoitus, mutta välillä näin ;)

Olen huomannut itsessäni ykden erittäin positiivisen asian. En pompi enää vaa`alla, en stressaa ruoasta, vaan nautin elämästä. Nyt voin sanoa sen ääneen: olen päässyt irti dietti-minästä ja aloittanut elämään vain treveellisesti, ei diettejä, vaan rehellistä hyvää ruokaa!


Hyvää alkanutta viikkoa!

- Netta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti