torstai 3. tammikuuta 2013

Ravinnosta

Mielestäni näin vuoden alussa on loistava aika kirjoittaa vähän ravinnosta ja ruokailun merkityksestä. Moni on tehnyt uuden vuoden lupauksia liittyen laihduttamiseen/ kiinteytymiseen/ jonkun näköiseen lakkoon. Harvoin tulee ajatelleeksi sitä kuinka tärkeää roolia syöminen näyttelee. Jos haluaa laihtua tai kiinteytyä ei liikunnasta ole juurikaan hyötyä jos syö epäterveellisesti ja epäsäännöllisesti. Kun taas jos liikut jotenkuten ja teet totaalisen remontin ruokailujesi suhteen saat todennäköisesti suuriakin muutoksia pelkällä ravinnolla. Tottakai, jos haluaa muutoksia mahdollisimman nopeasti toteutuu tavoitteet helpoiten oikeanlaisella ravinnolla & liikunnalla.

Luin artikkelin, jossa luki "ravinnolla on 70% & liikunnalla 30% vaikutus kroppaan." Voin allekirjoittaa tämän väitteen!

Itselläni on nuo luvut olleet melkeimpä aina vähän niinkuin toisinpäin. Olen liikkunut todella paljon, monia tunteja viikossa, mutta en ole syönyt oikein. Mietin monen vuoden ajan miksei muutosta tapahdu, vaikka liikunkin niin paljon? NO MIKSI EI? liikunnalla sain juuri ja juuri kulutettua sen mitä suuhuni laitoin (olin nääs aikamoinen pullahiiri). ;)

Viime kesällä asenteeni ruokaa ja syömistä kohtaan muuttui täysin. Tuskin mitään muutosta olisi koskaan tapahtunut, jos en olisi pytänyt PT:n apua ravintoon ja treeniin. Pullat ja suklaat  vaihtuivat nopeasti maitorahkaan ja puuroon, eikä mua enää kiinnostanut entinen ruokailurytmini. Mä olin motivoitunut siihen mitä teen! Ruokailun ja ravinnon merkitys muuttui mulle täysin. Aikaisemmin olin totaalinen tunnesyöppö söin iloon, suruun, palkinnoksi ja jos ei ollut mitään syytä niin sitten keksin sen. Tai ei sitä syytä edes aina tarvittu, söin jos vaan teki mieli! Ei sillä ettei suklaa ja herkut enään maistuisi...tottakai maistuu! Nyt ruoka on minulle enemmänkin polttoainetta ja elimistön rakennusainetta, jonka avulla jaksan. Mitä terveellisemmin ja säännöllisemmin syön, sitä paremmin jaksan. Ja mitä herkkuihin tulee, ajattelen ne enemmänkin aineenvaihdunnan boostaajana, kun mässäilynä.... ainakin tällähetkellä :)

Itse tunnistan nyt millainen syöjä olen, ja mitä haen ruoasta. Se on todennäköisesti mahdollistanut tämän muutoksen. Jos tavoitteenasi on kiinteytyä, on minusta ensisijaisen tärkeää miettiä mikä merkitys ruoalla on sinulle?

10 VINKKIÄ KIINTEYTYKSEEN

1. PÄÄTÄ- ASETA TAVOITE - JA PYSY SIINÄ!!! - se on vain kiinni asenteesta
2. Ole valmis muutoksiin, mitään et saa ilmaiseksi. On tehtävä töitä!
3. Syö n. 3 tunnin välein
4. Juo vettä
5. Syö terveellistä ruokaa, vältä eineksiä
6. Älä herkuttele joka päivä (yksi herkkuhetki viikossa kyllä riittää SIIS HETKI EI PÄIVÄ ;))
7. Liiku riittävästi niin voimaharjoittelua kuin aerobista
8. Älä mene ruokakauppaan nälkäisenä
9. Aseta päämäärä, minkä haluat saavuttaa
10. Jos et itse osaa, pyydä apua ammatilaiselta

Lupailinkin laittaa tänne ruoat esimekkipäivästäni ja tässä se nyt tulee:

En laita kuitenkaan tarkkoja määriä paljon mitäkin ruokaa on ( ns. liikesalaisuus, onhan tämä kuitenkin kilpailua ;))

Aamupala:

Puuroa & mehukeittoa sekä Maitorahkaa & lakkoja.





Välipala:

Heraproteiini


Lounas:

Kanaa + Täysjyvä pastaa + porkkanaraastetta


Välipala:

Maitorahkaa + mehukeittoa + tee


Treenijuomat
latari, treenijuoma ja palari



Päivällinen:

sama kuin lounas

Iltapala:

munakas



Siinä se mitä tähän suuhun menee päivittäin. Tänään toki tehtiin vähän muutoksia ruokailuja koskien, sekä päätettiin dietin aloitus päivä!!!

-N








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti