perjantai 22. elokuuta 2014

Miksi muutosta ei tule?

Selailin tuossa muutama päivä sitten blogin liikenteenlähteitä ja blogiini eksytään viikottain hakusanoilla: "Gluteiiniton ja maidoton ruokavalio" "gluteiinittomat reseptit" "gluteiiniton dietti" "laihdu ilman Gluteenia". Näistä hakusanoista sain inspiraation tähän tekstiin.


Kuten olen aiemminkin kirjoittanut, toimin myös personal trainerina...tai oikeastaan en käytä tuota nimitystä itsestäni, koska en ole pt- koulutusta käynyt. Toisin sanoen toimin myös kuntosaliohjaajana liikunnan ohjausten lisäksi.

Minulle on jostain kumman syystä sattunut todella paljon kilpirauhasenvaajaatoiminnasta kärsiviä asiakkaita viime vuoden aikana, että olen joutunut paneutumaan tähän "tautiin" vähän syvemmin.

Mikä on kilpirauhasenvajaatoiminta?

Kilpirauhanen on noin 25 grammaa painava rauhanen joka sijaitsee kaulalla kurkunpään alapuolella. Se tuottaa kilpirauhashormonia, joka kiihdyttää elimistön toimintaa. Kilpirauhasen vajaatoiminnassa kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia. Kilpirauhashormonit vaikuttavat koko elimistön toimintaan.

Kilpirauhasongelmat ovat olleet viimeaikoina tapetilla monissa blogeissa ja monesti se myös yhdistetään fitneksen/ kisadietin tuomiin haittoihin.

Suurimmalla osalla asiakkaistani on todettu kilpirauhasenvajaatoiminta ja heillä on pääsääntöisesti siihen lääkitys. Minä en ole lääkäri, enkä puutu lääkitykseen millään muotoa. Yritän parantaa asiakkaideni toimintakykyä liikunnanohjaajan näkökulmasta (ruoka ja liikunta).

Monissa tutkimuksissa sekä http://www.kilpirauhasenvajaatoiminta.fi/ sivustolla suositellaan "potilaille" gluteiinitonta ruokavaliota, koska kilpparin kanssa samanaikaisesti voi esiintyä myös keliaakiaa.
Vaikka kaikkialla onkin sanat "voi olla hyödyksi" olen huomannut, että siitä on oikeasti ollut hyötyä.

Kilpirauhasasiakkaiden lisäksi olen käyttänyt gluteiinitonta ruokavaliota myös ns. tavallisilla pulliaisilla.
En ikinä tee ruokavalioita asiakkaille vain siksi, että "musta tuntuu et tää sopii sulle". Vaan mietin aina millä tyylillä saavutamme parhaat tulokset.

Tänä päivänä on erittäin tyypillistä, että varsinkin naiset ovat  kokeilleet lähes kaikki markkinoilla olleet dietit pussikeittodietistä karppaukseen. Nämä dietin ovat monessa tapauksessa aiheuttanut jonkinlaisia häiriöitä aineenvaihdunnassa ja mahdollisesti myös kilpirauhasessa, vaikka ei ihan lääkitykseen asti olekaan tarpeellista mennä. Nämä häiriöt yleensä syntyvät siitä jojoilusta mikä ei millään muotoa ole hyväksi terveydelle.

Jos siis asiakkaakseni tulee henkilö, joka on aiemmin jojoillut ja kenellä "perusruokavalio" ei saa muutoksia aikaan (paino ei tipu yms.), alan vähän epäilemään kilpirauhasen toimintaa/ toimimattomuutta. Tässä kohtaa pääsääntöisesti ehdotan gluteiinin jättämistä/ karsimista ruokavaliosta.

Kyseisillä asiakkailla tämä on toiminut 100% ja gluteiinittomalla ruokavaliolla tuloksia on alkanut tulemaan.

Mitään ei voi laittaa täysin sairauden piikkiin, mutta suosittelen käydä mittauttamassa kilppariarvot, mikäli painonpudotus ei ota tuulta alleen. Kaikkien kanssa ei ole ollut siirtyä 100% gluteiinittomaan, yleensä vain gluteenin karsiminen on auttanut.

Kilppariasiakkailla sekä ihan ns. terveilläkin on nykypäivänä normaalia hitaampi aineenvaihdunta. Eli siis tarkoittaa sitä, että ruoka ei kulje elimistön läpi normaalilla vauhdilla, vaan se "juuttuu" elimistöön ja muoodstuu ennemmin tai myöhemmin rasvaksi. Aineenvaihduntaa pystyy helposti vilkastuttamaan runsaalla veden juonnilla, mutta toinen melkein yhtä tärkeä on kuidut ja mahdolliset kuitulisät.

Monet teistä varmasti tietävätkin, että esimerkiksi tummassa riisissä ja pastassa on enemmän kuitua, kuin vaaleassa. Puurossa on paljon kuituja samoin kuin ruisleivässä. (viipaleessa 2-3g). Nämä edellämainitut ovat erittäin hyviä ja kuiturikkaita ravintoaineita, mutta kehotan lisäksi tutustumaan pellavansiemenrouheeseen, mikäli koet aineenvaihduntasi käyvän hitaalla.

Allaolevasta kuvasta näet selvästi, kuinka paljon enemmän pellavansiemenrouhe sisältääkän sitä kuitua.


 
Pähkinät ja siemenet100 g annosta kohti
Auringonkukan siemenet6,0
Hasselpähkinä6,0
Maapähkinä8,1
Manteli7,2
Pellavansiemenrouhe31,0
Seesaminsiemenet7,9

Milloin syödä pellavansiemenrouhetta?


Pellavansiemenrouhetta voi lisätä esimerkiksi aamupuuron tai rahkan sekaan 5-10g. Suosittelen syömään rouheen aamupalan yhteydessä, jotta aineenvaihdunta lähtee hyvin käyntiin heti aamusta. Nauti vielä n. 30min ennen aamupalaa n 0,5 litraa vettä ja johan pärisee pöntössä!!!

Muistutan vielä loppuun, että en ole lääkäri ja tämä kilppariasia on vain omia havaintojani. Minulle on sattunut paljon kilppariasiakkaita tai sellaisia joilla gluteiinittomuudesta on ollut hyötyä, siksi haluan kertoa tästä myös hieman teille.

Heräsikö kysymyksiä?
Haluatteko vinkkejä gluteiinittomaan ruokailuun? 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti